Nieoficjalne forum zespołu Korpiklaani
Słuchać coś innego w klimacie folk/viking metal? Jakie są wasze ulubione zespoły i albumy?
U mnie(nie licząc Leśnych ):
TYR - ogólnie wszystkie, ostatni album "Land" nie przypadł mi za bardzo
Finntroll - większość twórczości, nie ma jak to dzwięki "Trollhammaren-a" o poranku
Ensiferum - "Ensiferum"
Kiuas - The Spirit Of Ukko
Administrator
Mi się Tyr nie podoba. Za słodkie to. Bardzo lubię Finntroll, Otyg, Falkenbach oraz wszechpotężny Thyrfing! Oczywiście też viking metalowy okres w twórczości Bathory. Ensiferum słyszałem kilka numerów i chyba będę się musiał bardziej z ich muzyką zaznajomić. Kiaus nie znam. Do czego mógłbyś ich porównać??
Administrator
Behemoth?? Nie, zdecydowanie nie I mówię tu z całą odpowiedzialnością jako fan tegoż zespołu
Z naszych na pewno pod taki gatunek podchodził Norden, ale moim zdaniem był taki sobie. W latach 90 tych był jeszcze Hazael z płytą Thor - to też w zasadzie był taki viking metal, tylko że w ujęciu death metalowym - coś jak Unleashed. A właśnie, przypomniało mi się, ze jeszcze właśnie lubię Unleashed, Amon Amarth i Mithotyn
Użytkownik
Jeśli chodzi o viking to zdecydowanie (jak dla mnie) niszczy Bathory. Szczególnie "Hammerheart" uwielbiam.
Poza tym wymieniony już debiut Ensiferum. Poza tym jeszcze "Iron" daje radę, ale już mniej.
Amon Amarth również zajebiste.
Jeszcze zajebiste jest doomowo-folkowy AGALLOCH. "The Mantle" to coś pięknego.
Ostatnio edytowany przez Harvester (2008-08-09 11:27:51)
Administrator
Następna kapela która mi się przypomniała to Subway To Sally. Nie wiem jak teraz bo nie śledzę, ale kiedyś fajnie grali. Oczywiście jeszcze też stricte folkowe pierwsze dwa albumu Volkolak są bardzo dobre.